Welkom

 

 

Beste vrienden,

Deze website bevat wat informatie over het sociale werk dat Ina Vanooteghem en Manuel Palma verrichten in Mexico.

Ina en Manuel zijn getrouwd in juni 2004 gedurende hun verblijf in Burnsville NC in de USA. In 2007 vestigden ze zich in Mexico in Puebla, de geboortestreek van Manuel.

Reeds in de States was Ina actief in een organisatie die (dikwijls illegale) Mexicaanse immigranten begeleidde. Daarom besloten Ina en Manuel, eenmaal terug in Mexico, te werken aan de oorzaken van het fenomeen van de massale emigratie.

In 2008 maakten ze zo kennis met het dorpje Tecuanipan, een gemeenschap van ongeveer 2000 inwoners aan de voet van de beruchte vulkaan Popocatepetl. Het dorp wordt hoofdzakelijk bewoond door "indigenas", afstammelingen van de oorspronkelijke Indiaanse bevolking. Het gemiddelde scholingsniveau is slechts dat van het zesde leerjaar (Mexicaanse normen) en 60% van de gezinnen telt minstens een familielid die zich in de Verenigde Staten bevindt.

Eind 2009 verhuisden ze naar hun zelfgebouwd adobehuis in Tecuanipan.

Ina verricht haar sociaal werk op vrijwillge basis. Zij noemt haar project "Casita de Barro" (adobe huisje). Ze wordt ondersteund door vrienden en familie uit Belgie en door de Derde Wereldraad van de stad Herentals. Tot begin 2014 werkte ze ook binnen het kader van de de Mexicaanse organisatie Enlaces Communitarios Internacionales (Community Links International) aan het organiseren van inleefreizen. Vanwege de onveilige situatie in Mexico ziet CLI zijn inkomsten verminderen en kan het de projecten van Casita de Barro niet meer ondersteunen.